Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Dávkovanie proteínu

Dávkovanie proteínu

Kedy dávkovať proteín? S enormným rastom záujmu o doplnky výživy a športovú výživu sa objavujú nové otázky ohľadom veľkosti dávky proteínu, kreatínu, gaineru, alebo aj iných doplnkov, času dávkovania a podobne. Je dôležité dávkovať proteín v správnom čase, aby jeho efektívnosť bola maximálna, pretože ak nie, dávka je zbytočná a peniaze vyhodené.

Tak teda kedy dávkovať proteín?

Dôležití je neustály príjem bielkovín do ľudského organizmu, preto dávkovanie proteínu by malo byť pravidelné. Človek denne potrebuje prijať 0,8 až 2,0 gramu bielkovín na jeden kilogram ľudskej váhy denne, a to môže byť náročné prijať.

Pozrite si tiež jedlá, ktoré sú z hľadiska príjmu bielkovín pre nás dôležité v článku: Bielkoviny v strave.

Hneď ráno – je dôležité prijať bielkoviny kvôli deficitu, ktorý nám vznikol pri spánku. Proteín je vhodné dávkovať spolu s raňajkami. Proteíny sú sami o sebe pre nás zdrojom energie (1 gram bielkovín = 4 kcal), preto proteín, by sme mali do tela dostať hneď ráno.

1 hodinu pred tréningom – dávkovanie proteínu 1 hodinu pred tréningom je presný čas, kedy ho dokážeme spracovať a počas tréningu plnohodnotne využiť. Okrem proteínu sa odporúča 30 minút pred tréningom dávkovať samostatne BCAA, a to 5 gramov. Pozri článok o dávkovaní BCAA.

Ihneď po tréningu. Po náročnom tréningu dostávame telo do deficitu energie, preto proteín a rýchle sacharidy sú žiaduce konzumovať po tréningu. Proteín, ako základný prvok športovej výživy a doplnkov výživy sa podieľa na správnom fungovaní ľudského organizmu, regenerácii a budovaní svalstva, preto približne o 30 až 60 minút je potrebné prijať dostatočné množstvo proteínov (25 g) - vzhľadom k našej váhe, cieľu, príjmu bielkovín z iných zdrojov ako doplnkov.

V priebehu dňa. Proteíny je možné konzumovať v priebehu dňa medzi dvoma (hlavnými) jedlami - podľa potreby so zameraním na hlavné jedlá, tie pre nás predstavujú najpodstatnejší zdroj bielkovín a všetkých živín spolu.

Večer pred spaním. My síce v noci spíme, ale naše telo nie. Hovorí sa, že svaly rastú v noci, preto dávkovať proteín práve pred spaním je dôležité, nielen pre samotný rast svalovej hmoty, ale hlavne kvôli regenerácii a oddychu svalstva.

Proteíny sú základným doplnkom výživy a základom pre rast a regeneráciu svalstva. Sú dôležité pre správne fungovanie ľudského tela a biologických procesov v ňom. Dbajte na dostatočné užívanie proteínov rovnomerne rozložených vo viacerých dávkach cez deň. Denný príjem bielkovín je dôležité získavať v prvom rade z bežnej, pestrej a plnohodnotnej stravy. Ako doplnok taktiež aj zo športovej výživy - proteíny.

0,8 až 2 gramy bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. Športovci sa orientujú na vyššiu hranicu uvedeného čísla, nešportovci sa približujú k nižšej hranici. Vzhľadom k nášmu cieľu môžeme dávkovanie bielkovín mierne zvýšiť až na 3 gramy na 1 kg telesnej hmotnosti.

Telesná hmotnosť športovcaOdporúčaný denný príjem bielkovín
60 kg120 až 180 g bielkovín
70 kg140 až 210 g bielkovín
80 kg160 až 240 g bielkovín
90 kg180 až 270 g bielkovín
100 kg200 až 300 g bielkovín