Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Dávkovanie BCAA

Dávkovanie BCAA

Dnes sa zameriame na dávkovanie najžiadanejšej trojice aminokyselín Leucín, Izoleucín a Valín, v skratke BCAA. Najčastejšie sa stretávame s pomerom zloženia 2:1:1 a 4:1:1, no v novodobej filozofii doplnkov výživy sa objavuje aj pomer 8:1:1 a iné. Aminokyseliny BCAA sú skvelým doplnkom pre naberanie svalstva, ale aj pre chudnutí a udržiavaní postavy. Ale poďme si povedať, ako tieto BCAA dávkovať.

Kedy dávkovať BCAA

  1. Tréningový deň.
    Dávkujeme 15-30 minút pred tréningom (15 minút pred tréningom prášková forma BCAA, 30 minút pred tréningom kapsulová forma BCAA), kvôli rýchlemu zdroju energie, ale hlavne kvôli ochrane a prevencii počas tréningu. Druhú dávku aplikujeme po tréningu kvôli regenerácii poškodených svalových vlákien. V týchto oboch prípadoch odporúčame instatné, práškové BCAA z dôvodu rýchlej rozpustnosti a vstrebateľnosti do ľudského tela, do krvného obehu a do svalov. Denne odporúčam dávkovať 2-3x po 5 g BCAA.
  2. Netréningový deň.
    V netréningový deň dávkujeme 5 g BCAA ráno po prebudení a druhú dávku večer.

Veľkosť dávky BCAA

Aká je optimálna veľkosť jednej dávky BCAA? Spravidla sa uvádza ideálna voľba 5 g BCAA. Ak by sme chceli byť presnejší, najvhodnejšia dávka BCAA by mala byť orientovaná na tréning, jeho frekvenciu a náročnosť. Taktiež v analýzach môžeme nájsť odporúčané dávkovanie 0,05 g BCAA na 1 kg telesnej hmotnosti. 

Pozri si našu ponuku BCAA: https://fit-life.sk/aminokyseliny/bcaa