Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Srvátka a jej význam

Srvátka a jej význam

Srvátka je tekutý zbytok mlieka po odstránení tuku a kazeínu. Bielkoviny z nej získavané bývajú nazývané „bielkoviny mliečneho séra“. Tekutá demineralizovaná srvátka obsahuje 10 -15 % bielkovín. Po usušení sa používa pri výrobe niektorých potravín a ako náhrada sušeného odstredeného mlieka, je totiž lepšie stráviteľná a nealergizuje. Nevýhodou je vysoký obsah mliečneho cukru – laktózy, ktorú niektorí nedokážu vhodne stráviť.

Srvátka pre človeka

Srvátka má vysoký obsah vitamínov B, selénu a vápnika. A naviac sa ukázalo, že zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu v tele. Spolu s kolostrom patrí srvátkový proteín k tým najkvalitnejším zdrojom proteínov dostupných v doplnkoch výživy. Je rýchlo trávený a tým zaisťuje rýchlu dodávku aminokyselín štiepených v tele. Je dostupný ako srvátkový hydrolyzát (WPH), srvátkový izolát (WPI) a najznámejší srvátkový koncentrát (WPC) pripravovaný metódou iónovej výmeny a srvátkový izolát pripravovaný procesom mikrofiltrácie. Medzi nimi sú nepatrné rozdiely v aminokyselinovom profile, obsahu tuku, laktózy a v schopnosti zadržiavať glutamín. Zatiaľ nie je štúdia, ktorá dokáže potvrdiť, alebo vylúčiť, či sa tieto rozdiely môžu prejaviť v ich účinku na športový výkon. Konzumácia srvátkového izolátu je na mieste, pokiaľ chcete znížiť príjem sacharidov v strave. Táto forma má však nižší obsah vápnika a ďalších minerálov (Kleiner, 2010). 

Srvátka sa spravidla u kulturistov považuje v predtréningovej fáze prvoradým zdrojom bielkovín, pretože predstavuje ich najrýchlejší zdroj, aký len môžete mať. Aminokyseliny sa z nej rýchlo dostanú do krvného obehu, takže môžu už pri samotnom tréningu potlačiť odbúravanie svalov a rýchlo naštartovať svalový rast po tréningu. Popri rýchlej vstrebateľnosti má srvátka vynikajúce zloženie aminokyselín. Zo všetkých zdrojov obsahuje srvátka najviac vetvených aminokyselín (BCAA), t.j. leucínu, izoleucínu a valínu. BCAA, hlavne leucín, stimulujú biochemické deje vo vnútri svalových buniek, ktoré vedú k nárastu koncentrácie inzulínu (anabolický hormón, ktorý tlačí krvný cukor a aminokyseliny do svalových buniek) a maximalizácii jeho hladiny. Srvátka taktiež obsahuje menšie stavebné jednotky bielkovín, tzv. peptidy, ktoré pomáhajú rozťahovať priemer ciev, čo znamená, že môžete počas tréningu napumpovať do svalov viac živín, kyslíka aj hormónov (Stoppani, 2007). 

Aký má význam proteín v ľudskom tele?

Využívanie proteínu sa často spája s rastom svalovej hmoty. Áno, aj nie. Proteín je nutné prijímať aj pri chudnutí, takže tento mýtus môžeme s úsmevom vylúčiť. Úlohou proteínu, ako sme už povedali, je určitá "potrava", ale aj zdroj energie pre svaly (áno, aj pre tých, ktorí chudnú). Avšak proteíny sú dôležité hlavne kvôli regenerácii, oddychu a správne doplnenie aminokyselín do ľudského tela. Až 20% ľudského tela tvoria bielkoviny, voda 50-60%. 

Je srvátka v suplementácii dôležitá?

Je. Srvátka sa považuje za hlavný a najdôležitejší zdroj bielkovín (suplementácii) v strave kulturistov, fitness športovcov, ale aj iných fyzicky aktívnych ľudí.

Ponuka srvátkových proteínov: https://fit-life.sk/proteiny/srvatkove-proteiny