Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Aký proteín užiť po tréningu?

Aký proteín užiť po tréningu?

Výber správneho typu proteínu po tréningu závisí na vašich cieľoch, preferenciách a individuálnych potrebách. Tu sú niektoré obľúbené možnosti:

  1. Whey proteín: Je to rýchlo stráviteľný proteín, ktorý obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Je ideálny na rýchle obnovenie svalov a podporu syntézy bielkovín.

  2. Casein proteín: Tento proteín je pomalšie stráviteľný, čo môže byť vhodné pre dlhodobé zásobovanie svalov a zabránenie katabolizmu (rozkladu svalov).

  3. Proteínový mix (viaczložkové proteíny): Kombinácia viacerých zdrojov proteínu (napr. whey a casein) môže poskytnúť výhody oboch typov.

  4. Rastlinné proteíny: Pre tých, ktorí sú vegetariáni alebo majú alergiu na mliečne produkty, sú k dispozícii rastlinné proteíny, ako napríklad hráškový proteín, sójový proteín alebo proteín z hnedého ryžového bielka.

  5. BCAA (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom): Tieto aminokyseliny, vrátane leucínu, isoleucínu a valínu, sú často doplňované po tréningu na podporu svalovej syntézy a obnovy.

Je dôležité zdôrazniť, že strava a celkový príjem bielkovín počas dňa sú rovnako dôležité ako výber proteínového doplnku po tréningu. Vždy je dobré konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom, aby ste získali odporúčania prispôsobené vašim konkrétnym potrebám a cieľom.