Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Najlepšie zdroje bielkovín

Najlepšie zdroje bielkovín

Proteíny sú dôležité živiny pre rast a opravy tkanív v tele. Existuje mnoho potravín bohatých na proteíny, ktoré môžete zahrnúť do svojej stravy. Tu je niekoľko príkladov:

  1. Mäso: Mäso je významný zdroj bielkovín. Kuracie prsia, hovädzí steak, bravčové mäso, mäso z kuračiek nôžky sú len niektoré z možností.

  2. Ryby: Mnoho druhov rýb je bohatých na proteíny a obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Tuna, losos, makrela a sardinky sú dobrými voľbami.

  3. Vajcia: Vajcia sú vynikajúcim zdrojom vysokokvalitných bielkovín a obsahujú mnoho esenciálnych aminokyselín.

  4. Mliečne výrobky: Mliečne výrobky ako jogurt, tvaroh a syr sú bohaté na bielkoviny. Grécky jogurt je obzvlášť známy svojím vysokým obsahom bielkovín.

  5. Strukoviny: Fazole, čočka, cícer, hrášok a iné strukoviny sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín.

  6. Orechy a semienka: Mandle, vlašské orechy, slnečnicové semienka, tekvica a chia semienka sú príklady potravín bohatých na proteíny.

  7. Tofu a sójové výrobky: Tofu a iné sójové produkty sú vhodné pre tých, ktorí preferujú rastlinné zdroje bielkovín.

  8. Ovocie: Aj niektoré druhy ovocia, ako avokádo a banány, obsahujú malé množstvo bielkovín.

  9. Proteínové doplnky výživy: Proteínové doplnky môžu byť užitočné pre tých, ktorí majú problémy s dosiahnutím dostatočného množstva bielkovín z potravy.

Je dôležité mať pestrofarebnú stravu a zahrnúť rôzne zdroje bielkovín, aby sa zabezpečil príjem všetkých esenciálnych aminokyselín. Rôznorodá strava pomôže aj pri zabezpečovaní ostatných dôležitých živín.

Pozrieť ponuku proteínov TU!