Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Proteín pred, alebo po tréningu?

Proteín pred, alebo po tréningu?

Večná dilema kedy vlastne dávkovať proteín bola analyzovaná už niekoľkokrát, aj keď výsledky nie sú jednoznačné. V tomto článku sa budeme snažiť jednoducho popísať kedy dávkovať proteín vzhľadom na čas tréningu.

Prvou dôležitou informáciou je, že človek potrebuje na tréning a cvičenie energiu. Túto energiu získame z klasické jedla, ideálne 2-3 hodiny pred tréningom. Niektoré štúdie odporúčajú vyšší rozostup medzi jedlom a tréningom, pretože predtréningové stimulanty môžu zaberať silnejšie na lačný žalúdok. To je jediný dôvod prečo aplikovať pauzu medzi jedlom a tréningom čo najviac. Ale poďme sa dostať k proteínu.

Kedy?Čo?Koľko?
1 hodina pred tréningomProteín / gainer25 g / 80 g
30 minút pred tréningomaminokyseliny5 g
1 hodina po tréninguProteín / gainer25 g / 80 g

Najlepšia voľba je proteín dávkovať približne 1 hodinu pred tréningom spolu s rýchlymi sacharidmi pre maximálnu silu a energiu cez tréningu. 30 minút pred tréningom dávkujeme aminokyseliny, resp. BCAA ideálne v tekutej forme. Aminokyseliny môžeme dávkovať spoločne s predtréningovým stimulantom, ak ho užívate. Nakoniec po tréningu dávkujeme sacharidy (napríklad banán, ryža...) do 30 minút po skončení. Do 1 hodiny by sme mali prijať jednu dávku (cca 25 g) proteínu, prípadne gaineru - veľkosť dávky podľa potrieb, cieľov a odporúčaného dávkovania uvedeného výrobku.

Proteíny si môžeš pozrieť tu: https://fit-life.sk/proteiny