Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Karnitín a jeho účinky

Karnitín a jeho účinky

Karnitín je telu prirodzená látka. Získavame ju predovšetkým z červeného mäsa a mliečnych výrobkov - rovnako aj z proteínových doplnkov výživy a spaľovačov tukov. Karnitín si telo dokáže vytvoriť aj samé z lyzínu a metionínu, a to až 11-34 mg denne [1].

Hlavnou úlohou karnitínu v doplnkoch výživy je zvyšovať odolnosť fyzickej záťaži a zlepšovať tiež aj duševnú činnosť. Taktiež sa podieľa aj na tukovom a cukrovom metabolizme. V podstate to znamená, že čím viac karnitínu sa v tele nachádza, tým väčšia zásoba glykogénu sa vo svaloch uchováva. Ďalej sa podieľa na premene BCAA (izoleucín, leucín a valín) na ketokyseliny, ktoré sa spolu s karnitínom transportujú do pečene, kde sú využité na tvorbu glukózy, resp. ako zdroj energie človeka [2,3].

Karnitín a jeho účinky na človeka. Karnitín a športová výživa

Dávkovanie karnitínu je individuálne. Spravidla sa považuje za najlepšiu voľbu ho dávkovať pred tréningom, avšak odborná literatúra sa často stretáva s možnosťou dávkovania aj počas, alebo po tréningu. Karnitín nie je považovaný len za spaľovač, ale aj za stimulant, ktorý dokáže znížiť tvorbu kyseliny mliečnej pri fyzickej záťaži a tým udržať maximálny fyzický výkon. Okrem zlepšenia fyzického výkonu sa podieľa na regenerácii organizmu po náročnom tréningu, eliminuje svalový únavový syndróm vďaka svojej podpore pri prietoku krvi, a tak chráni svaly a svalové tkanivá pred niektorými typmi hypoxie (nedostatok kyslíka).

Karnitín sa získava predovšetkým z jedla, avšak druhou možnosťou je získať ho z doplnkov výživy. Spravidla sa tento druh doplnkov vyskytuje v kategórii Spaľovače tukov, kde ho môžeme nájsť aj v kombinácii s inými zložkami, alebo aj samostatne. Skús pozrieť našu ponuku na adrese: https://fit-life.sk/spalovace-tukov.

Hlavné zdroje karnitínu

  1. Mäso - predovšetkým v hovädzom mäse a zverine. Z tohto mäsa môžeme získať až 2000 mg na 1 kg. V iných druhoch mäsa sa karnitín vyskytuje do 300 mg na 1 kg. Dobrým zdrojom karnitínu je taktiež aj mäso rýb.
  2. Mliečne produkty - síce menší zdroj, avšak predsa aj v čistých bielych jogurtoch, alebo syroch môžeme nájsť túto aminokyselinu.
  3. Ovocie a zelenina (a iné) - je taktiež zdroj karnitínu, avšak vo veľmi malom množstve. Najlepšou voľbou sú však avokádo, mandle, huby, brokolica.
  4. Doplnky výživy v kategórii spaľovače tukov - najlepšie korigovaný príjem karnitínu je predovšetkým zo športovej výživy, kde si viete dávku odmerať, užiť takmer kedykoľvek bez problémov.


Zdroje:

[1] WEBB, Geoffrey P. Dietary supplements and functional foods. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xi, 242 p. ISBN 978-140-5119-092.

[2] FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2003. 181 s. ISBN 80-86462-12-9.

[3] BERNACIKOVÁ, Martina. Regenerace a výživa ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 250 s. ISBN 978-802-1062-535.