Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Doplnky výživy v tehotenstve

Doplnky výživy v tehotenstve

V tehotenstve je dôležité dbať o správnu výživu, pretože vaše telo potrebuje viac živín na podporu rastu a vývoja plodu. Avšak, pred užívaním akýchkoľvek doplnkov výživy počas tehotenstva je veľmi dôležité konzultovať s lekárom alebo špecialistom na výživu. Niektoré doplnky výživy môžu byť bezpečné, ale iné môžu byť nebezpečné alebo môžu mať nežiaduce účinky, najmä počas tehotenstva.

Niektoré z doplnkov výživy, o ktorých sa môže diskutovať v súvislosti s tehotenstvom, sú:

      • Kyselina listová: Kyselina listová (Vitamín B9) je dôležitá pre prevenciu niektorých vrodených vývojových vývojových vývojových chýb a je obzvlášť dôležitá v prvých týždňoch tehotenstva. Mnohé tehotenské multivitamínové doplnky obsahujú dostatočné množstvo kyseliny listovej.
      • Železo: Niektoré ženy môžu počas tehotenstva potrebovať doplniť železo, pretože tehotenstvo môže zvýšiť potrebu organizmu po železe. Nedostatok železa môže viesť k anémii, ktorá môže mať negatívny vplyv na zdravie matky aj plodu.
      • Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravý vývoj mozgu a zraku plodu. Rybí olej alebo doplnky obsahujúce omega-3 mastné kyseliny môžu byť prospešné pre tehotné ženy, ale mali by sa užívať s opatrnosťou, pretože niektoré druhy rybieho oleja môžu obsahovať toxíny, ako je ortuť.
      • Probiotiká: Niektoré tehotné ženy môžu mať prospech z užívania probiotík na podporu zdravia tráviaceho traktu. Zdravé tráviace trávenie môže byť prospešné pre celkové zdravie tehotnej ženy a môže mať aj pozitívny vplyv na zdravie plodu.

Je dôležité mať na pamäti, že nie všetky doplnky výživy sú vhodné počas tehotenstva, a preto je najlepšie sa pred ich užívaním poradiť so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu. Niektoré doplnky výživy môžu mať negatívny vplyv na tehotenstvo a vývoj plodu, preto je dôležité vyhnúť sa rizikovým látkam a zvoliť si bezpečné a vhodné možnosti.