Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.

Aké sú formy kreatínov?

Aké sú formy kreatínov?

Kreatín je látka, ktorú nájdeme v tele a môže byť tiež dodávaná prostredníctvom potravy alebo doplnkov stravy. Existuje niekoľko foriem kreatínu, ktoré sa používajú v doplnkoch stravy. Tu sú niektoré z najčastejších foriem kreatínu:

  1. Kreatín monohydrát:

    • Je najrozšírenejšou a najviac skúmanou formou kreatínu. Je to kreatín viazaný na molekulu vody. Kreatín monohydrát je považovaný za efektívny a bezpečný, a preto sa často odporúča ako prvoradá voľba.
  2. Kreatín ethyl ester:

    • Je chemicky modifikovanou formou kreatínu. Má rýchlejšiu absorpciu, ale niektorí tvrdia, že nie je tak účinný ako kreatín monohydrát.
  3. Kreatín hydrochloride (HCl):

    • Táto forma kreatínu bola vyvinutá s cieľom zlepšiť rozpustnosť a absorpciu v tele. Niektorí ľudia tvrdia, že môže spôsobiť menej tráviacich problémov v porovnaní s kreatínom monohydrátom.
  4. Kreatín citrát:

    • Kreatín citrát je kreatín viazaný na kyselinu citrónovú. Má podobné účinky ako kreatín monohydrát, ale nie je tak bežne využívaný.
  5. Kreatín malát:

    • Kreatín malát je spojenie kreatínu s kyselinou malónovou. Má pomerne dobrú rozpustnosť a môže byť vhodný pre niektorých jednotlivcov.
  6. Kreatín pyruvát:

    • Kreatín pyruvát je spojenie kreatínu s kyselinou pyrohroznovou. Má podobné účinky ako kreatín monohydrát, ale nie je tak široko skúmaný.
  7. Kreatín orotát:

    • Kreatín orotát je spojenie kreatínu s orotátovou soľou. Môže byť ďalšou formou kreatínu, ktorá sa vyskytuje v doplnkoch stravy.

Je dôležité si uvedomiť, že efektivita a bezpečnosť týchto foriem kreatínu môžu byť rôzne a môžu závisieť od individuálnych reakcií organizmu. Kreatín monohydrát je však stále považovaný za najbezpečnejšiu a najviac skúmanú formu kreatínu. Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov stravy, by ste mali konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.